ATIK ÇALIŞTAYI TOPLANTISI YAPILDI.
27 Kasım 2012
Kentlerde nüfusun hızlı artışı ve sanayileşme ile birlikte yaşamımızın en büyük kaynağı çevremiz özellikle son yüzyılda çok büyük kirliliklere maruz kaldı. Soluduğumuz havada, içtiğimiz suda ve gıda ihtiyacımızı sağlayan toprakta bu kirlilik maalesef devam etmektedir.
Ülkemiz gelişmekte olan bir ülke olup sanayileşmesini henüz tamamlamamıştır. Bir yandan sanayileşerek istihdama katkı sağlanması diğer yandan da en önemli yaşam kaynağımız olan çevremizi korumak zorundayız.
Bilindiği üzere Çevre Faslı, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde 2009 yılında açılmıştır. Bu çerçevede yapılan çalışmalar AB istediği için değil, ülkemiz insanlarının daha temiz, sağlıklı bir ortamda yaşaması için yapılmaktadır. Çevre mevzuatımızın esasını Anayasamızda ifade edilen “sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı” oluşturmaktadır.
Çevre Kanununun uygulayıcısı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız Çevre Kanununa istinaden öncelikli olarak atıkların nihai bertarafından ziyade geri kazanımı hedeflemektedir.
Doğal kaynaklarımızın sınırsız olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu kaynakların tükeneceği unutulmamalıdır. Evsel ve endüstriyel kaynaklı atıklar, hayat standardının yükselmesi ve teknolojideki gelişmeler neticesinde hem dünyada hem ülkemizde büyük artış göstermiştir. Hedefimiz Kıt kaynakların verimli kullanılarak tükenmesinin önlenmesi öte yandan da atıkların geri kazanımı ile enerji tasarruf sağlanması ve tekrar ekonomiye dönüştürülmesidir.
Ülkemizde bir çok malzeme farklı yollarla sistemli veya sistemsiz olarak geri kazanılmaktadır. Cam ürünler, kâğıt ürünler, plastik ürünler, her türlü ambalaj ürünleri, alüminyum ürünler, atık pil ve aküler, motor yağı ve diğer yağlar, beton ürünleri, organik atıklar ve elektronik atıklar geri kazanım yolu ile değerlendirilmektedir.
Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azalttığı tespit edilmiştir.
Diğer yandan, yukarıda bahsedildiği gibi geri dönüşümün amaçlarından biride bertaraf edilecek katı atık miktarının azaltılması ile çevre kirliliğinin önemli ölçüde önlenmesi de sağlanacaktır. Özellikle katı atıkları düzenli bir şekilde bertaraf edebilmek için yeterli alan bulunmayan ülkemiz ve dolayısıyla ilimiz için katı atık miktarının ve hacminin azaltılması ile depolanacak alan ihtiyacının da azalması sağlanmış olacaktır.
Atıkların yerinde yönetimi ve atık bertarafı konusunda kamuoyunda ve taraflarda bilinçlendirmenin sağlanacağına inandığımız bu Çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyor, başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere, komşu illerden gelen misafirlerimize, değerli panelistler Doç.Dr.Müfide BANAR’a, OSB Temsilcisi Gülgün BİLİCİ’ye, ÇİMSA Çimento Fabrikası Müdürü Mehmet ŞAHİN’e, Ekolojik Enerji Temsilcisi Arman KAZANCIOĞLU’na, AGED VE Güzel Çevre Temsilcisi Tuğba GÜZEL’e ,Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne, Büyükşehir Belediyesine ve Ekolojik Enerjiye teşekkür eder, tüm misafirlerimize katılımlarından dolayı saygı ve selamlarımı sunarım.
Hamza YILDIZ
Çevre ve Şehircilik il Müdürü