Atıksu Arıtma Tesislerine Enerji Teşviki Geri Ödemeleri Her Yıl Artarak Devam Ediyor
Çevre Kanununun 29 uncu Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında, alıcı ortama atıksu deşarj eden ve/veya geri kazanan atıksu altyapı tesisi yönetimlerinden, arıtma tesisini kurup işleterek ilgili alıcı ortam deşarj standartlarını sağlayan, Çevre İzni’ni almış ve arıtma tesisinde kullanılan elektrik enerjisini ölçen ayrı bir elektrik sayacı bulunan tesislere 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 29 uncu maddesinde belirtilen teşvik tedbirleri kapsamında atıksu arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi giderlerinin yüzde ellisi Bakanlığımızca her yıl teşvik olarak geri ödenmektedir.
İlimizde Üç Milyon İki Yüz Bin TL’den Fazla Teşvik Aktarıldı
İlimizde bu yıl içerisinde atıksu arıtma tesisi işletmecilerine, bir önceki yılda kullanılan elektrik enerjisi giderleri için 3.222.778 TL enerji teşvik bedeli aktarılmıştır.
İl Müdürümüz Hikmet ÇELİK konuya ilişkin olarak, “Çevreyi koruyan, bu yönde yatırımlar yapan işletmecilerin teşviklerle desteklenmesi yönünde Bakanlığımızca verilen destekler her yıl artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda, yalnızca alıcı ortama atıksu deşarjı yapan işletmelere değil, arıtılmış atıksuyunu tesisinde geri dönüşümlü olarak kullanan işletmelere de teşvikler verilecektir. Üstelik Bakanlığımızca bu teşviklerin oranının P’nin de üzerine çıkartılması yönünde çalışmalar devam etmektedir” dedi.
İlimizde faaliyet gösteren sanayi tesislerinin Bakanlığımızca ödenen teşviklerden yararlanmak istemeleri halinde, arıtma tesislerini kurup işleterek ilgili alıcı ortam deşarj standartlarını sağlamaları, Çevre İzni’ni almış olmaları, arıtma tesisinde kullanılan elektrik enerjisini ölçen ayrı bir elektrik sayacının bulunması şartlarını sağlamaları ve Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinde bulunan Atıksu Bilgi Sistemi’nden “Geri Ödeme Belgesi” için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.