Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), çevreyi ve insan sağlığını korumak, kirliliği önlemek ve sürdürebilir kalkınma ilkeleri misyonu çerçevesinde, halkımızın daha sağlıklı bir çevrede yaşaması için, gerçekleştirilmesi planlanan projelerin yer ve teknoloji alternatiflerinin değerlendirildiği, faaliyetlerin çevresel etkilerinin minimuma indirilmesi için alınması gereken önlemleri içeren, projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları kapsayan bir süreçtir.
07.02.1993 tarihinden itibaren Ülkemizde uygulanmaya başlanan ÇED sürecinin, elektronik ortama aktarılmasının amaçlandığı 2012 yılı yatırım programında yer alan “Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Projesi” kapsamında sistem çalışmaları tamamlanmış ve sistemin test edilmesi aşamasına geçilmiştir. Çevrimiçi ÇED süreci ile verilen kararlara kolay erişim sağlanması, kapsamlı bir veri tabanı oluşturulması, halkımızın sürece katılımının etkin ve verimli hale getirilmesi, sürecin her aşamasının şeffaf ve hızlı olması amaçlanmaktadır.
Test aşamasına geçilen Çevrimiçi ÇED süreci kapsamında pilot il olarak seçilen İlimizde Bakanlığımız uzmanları ile birlikte ilk uygulamalar gerçekleştirilmiştir. ÇED sürecinin katılımcıları arasında yer alan, Eskişehir İl Özel İdaresi, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Gıda, Tarım, Hayvancılık Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü gibi Kurumlarımıza ziyaretler gerçekleştirilerek süreç ile ilgili bilgi aktarılmıştır.
İlimizde yapılan pilot çalışmaları son derece başarılı geçen Çevrimiçi ÇED sürecinin, ÇED Yönetmeliği’nde yapılacak değişikliğe istinaden Nisan ayında faaliyete geçmesi amaçlanmaktadır.