Isı pay ölçerler merkezi sistemle ısıtılan binalarda ısının bağımsız bölümlerce enerji hırsızlığı yapılmadan, tüketildiği kadar paylaştırılmasını sağlayan adil bir sistemdir. Bu sistemlerde bağımsız bölümler takılan sensör ve termostatik vana sayesinde ferdi sistemlerden farklı olarak ortam sıcaklığını 15 derecenin altına indiremezler. Bağımsız bölüm kullanıcıları istedikleri ortam sıcaklığını termostatik vana üzerinde ayarlayarak bu sıcaklık değerinde konutlarını ısıtırlar. Ülkemizin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithal etmesi, herkesin eşit yakıt tüketimi ödediği ortamda suiistimallerin çok sık yaşanıyor olması ve etkin bir yalıtımla beraber enerji tüketiminde %35 – 40 tasarruf sağlanabiliyor olması ısıölçer sisteminin kullanılmasını zorunlu kılmıştır.
Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik gereğince merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemlerin 02 Mayıs 2012 tarihi itibariyle kullanılması gerekmektedir.
Yeni yapılacak binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılması kanun gereği zorunludur. Mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar içinde 02 Mayıs 2012 tarihine kadar bu uygulamaya geçmek zorundadır. Bu sistemlerin kullanımı kanun gereği olup bina yönetimlerinin, kat maliklerinin aksi yönde tasarrufta bulunmaları söz konusu bulunmamaktadır.
02.05.2012 tarihine kadar merkezi veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhi sıcak su sistemli binalarda ısı pay ölçerlerin bağımsız bölümlere takılmaması durumunda, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nda herhangi bir ceza öngörülmemiştir. Aksi tutumlar karşısında, kat maliklerinden biri veya birkaçı tarafından açılabilecek olası davalar, kanuna muhalefet kapsamında değerlendirilerek mahkemece bir ceza öngörülebilecektir. Binalarda ısı pay ölçer uygulamasına geçilmemesi durumunda sorumluluk bina sahibi, bina yöneticisi ve yönetim kurullarında olup, aksi tutumlar karşısında, kat maliklerinden biri veya birkaçı tarafından açılabilecek olası davalar, kanuna muhalefet kapsamında değerlendirilebilecektir.
Ölçüm ve paylaşım işinin yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince yaptırılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak, yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin yetkilendirilmesi aşamasında birçok kriterin göz önüne alınması nedeniyle uygulama safhasında sıkıntıya düşülmemesi için ölçüm ve paylaşım işini kendi imkânlarınızla gerçekleştiremiyorsanız; www.bep.gov.tr adresinde Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketleri başlığı altında yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca yetkilendirilmiş şirketlerden birinin tercih edilmesi yöneticilerin yararına olacaktır.15 Daireli bir apartmanın bu sisteme geçmesi durumunda daire başına ¨ 750 ile ¨1000 arasında maliyet getireceği öngörülmektedir.
Enerji tüketimini azaltacak ve enerji paylaşımını adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak ısı pay ölçer uygulamalarının; İlimizde herkes tarafından aynı hassasiyetle hayata geçirilmesinde katkı sağlayacağını ümit eder, saygılar sunarım.