ŞEHRİMİZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI ESASLARI.
11 Mart 2013
6306 sayılı Kanun 2012 yılında yayımlanmış olup temel amacı Anayasamızda koruma altına alınan can güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu Kanunla afetlerden sonra oluşacak can ve mal kaybının engellenerek maddi ve manevi zararların en aza indirgenmesi hedeflenmektedir.
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi belli bir sürecin işletilmesiyle ele alınması gereken, yerel idare, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları, yerel basın, odalar ve halkımızın ortak katılımıyla gerçekleştirilecek uzun soluklu bir projedir.
Orta ve uzun vadede kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için riskli alan ve rezerv alanların kent bütününde bir kentsel dönüşüm modeli kapsamında ele alınması, riskli alan ve riskli yapı bazında imar düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi, finansman olanaklarının zenginleştirilmesi ve toplumsal bilincin oluşturulmasında yerel idarelere ve meslek odalarına büyük görev düşmektedir.
Tüm bu konularda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz çözüm odaklı yaklaşımlarda bulunmakta ve kapsamlı bir biçimde süreçlerin yönetiminde tüm taraflara her konuda destek vermekte, çalışmalarını bu çerçevede devam ettirmektedir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz bünyesinde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürlüğü kurulmuş olup Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Uygulama Yönetmeliği kapsamındaki çalışmalar bu şube aracılığıyla yürütülmektedir. Riskli alan, riskli yapı ve rezerv alanlar ile ilgili vatandaşlarımızdan gelen başvurular Müdürlüğümüzce değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır.
Bakanlığımızın belirlediği lisanslı kuruluşlarca riskli bina tespitleri yapılmakta, tespit neticesinde binaları riskli olarak belirlenen vatandaşlarımızın, yapılarıyla ilgili hazırlanan raporlar Müdürlüğümüz tarafından incelenmekte, afet riski altındaki binaların yenilenmesi süreciyle ilgili çalışmalar yürütülmektedir. İlimizde yetkili 4 lisanslı şirket bulunmaktadır.
Müdürlüğümüz tarafından rezerv alan olarak düşünülen arazilere ilişkin teknik raporlar hazırlanmış, onay alınmak üzere Bakanlığımıza gönderilmiş olup söz konusu alanlar ve yeni rezerv alanları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bunun yanında büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin riskli alanlar ile ilgili hazırlamış olduğu çalışmalar Bakanlığımızla irtibat halinde değerlendirilmektedir.
Mart 2013 tarihi itibariyle lisanslı kuruluşlar aracılığıyla 7 adet riskli bina tespiti yapılmış olup tespiti yapılan binalarda toplamda 137 hane bulunmaktadır. Bakanlığımızca lisanslandırılmış kuruluşların ve Müdürlüğümüzün bu konudaki çalışmaları neticesinde, tespiti yapılan riskli binaların yerinde dönüşümü sağlanarak herhangi bir afet riski karşısında ortaya çıkabilecek sorunların önceden engellenmesi hedeflenmektedir.
Müdürlüğümüze teslim edilen mevcut riskli bina tespit raporları değerlendirildiğinde toplamda 411 kişinin riskli yapı sürecinden faydalanacağı öngörülmektedir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şubemizden gerekli tüm bilgilere ulaşmak mümkün olup ayrıca Müdürlüğümüze www.escs.gov.tr web sitesi üzerinden de erişim sağlanabilir.